Dominika Kriváneková: Naším cieľom je skončiť prvé!

31.10.2013 22:00

Po Ladislavovi Šostákovi, ktorý viedol Tydam UPJŠ 6 rokov, prebrala trénerské žezlo mladá, ambiciózna trénerka Dominika Kriváneková. V minulom roku sa jej s kadetkami Tydamu podarilo prebojovať až na Majstrovstvá Slovenska. Hoci nezvíťazili ani v jednom zápase, ony si odnášali oveľa viac – zažili majstrovskú atmosféru a v každom zápase odviedli maximálny výkon, čo budilo rešpekt aj u ostatných družstiev. 

So ženami 1.ligy pomýšľa, pochopiteľne, na najvyššie priečky. „Našim cieľom je skončiť prvé! Na tréningoch na sebe dievčatá tvrdo pracujú, aj keď sa im nechce, vždy sa premôžu,“ hovorí s úsmevom trénerka Domča a dodáva „to prvé miesto by si určite zaslúžili.“

Dominika Kriváneková – „Domča“ už ako 14-ročná okúsila chuť ženskej extraligy, keď pôsobila v klube Delta Management Košice (dnes známe pod názvom Good angels). Odtiaľ jej kroky smerovali do ďalšieho košického klubu – Cassovie Košice. Po odohraní niekoľkých sezón dostala ponuku od vtedajšej trénerky Michaely Hanesovej odísť hrať do Francúzska. Vtedy len 18-ročná Domča využila príležitosť zbierať ďalšie skúsenosti v zahraničnej lige. „Mojim pôvodným zámerom bolo ostať vo Francúzsku len jeden rok. No akosi sa to číslo nakoniec zmenilo na 6 rokov,“ zaspomínala si na svoje hráčske obdobie Domča.

Dva roky pôsobenia v tíme La Roche sur Yon, ďalší rok v La Rochelle, sezóna v klube Metz a posledné dva roky zakončila v Mulhouse. Šesť rokov u našich západných susedov sa nezaobišlo bez vtipných príhod. Najmä začiatky bývali náročné. „Asi druhý deň po mojom príchode ma spoluhráčky naučili dosť škaredé slová, ktoré som mala použiť, keď som chcela dostať niečo na pitie. Ako sa neskôr ukázalo, boli to dosť neslušné výrazy. Vtedy som pochopila tie pohoršujúce výrazy ľudí, ktorým som to povedala.“ Samozrejme, túto milú pozornosť spoluhráčok aj celého klubu Domča nenechala len tak. „Na oplátku som im naliala do pohárikov tatranský čaj a tvrdila, že je to malinovka. Nálada stúpla už hneď po prvom poháriku,“ smeje sa Domča a spomína na dobré časy vo Francúzsku.

Avšak, osud športovca je nevyspytateľný. Stačí jeden zlý krok, jeden nešťastný výskok. Domča si prešla nepríjemným zranením. Doskok na nohu spoluhráčky znamenal pre jej športovú kariéru nečakaný zvrat. Zlomenina členka a roztrhané väzy ju vyradili na niekoľko mesiacov, a tým sa jej dvere za profesionálnym hraním zavreli.

Momentálne sa však teší novej pozícii, a tou je trénerstvo. Zatiaľ basketbalistky 1.ligy Tydamu UPJŠ odohrali pod jej taktovkou štyri zápasy a všetky sa skončili víťazne. Trénerkina filozofia znie: „Každým zápasom sa posúvame stále o krôčik vpred. Zápasy sú rôzne. Dôležité je zobrať si z nich nielen to dobré, ale najmä vedieť, čo treba do budúceho zápasu zlepšiť a tomu venovať priestor na tréningoch.“ Najbližšie sa družstvo Tydamu poberie do Popradu, kde hrajú mladé, šikovné dievčatá. Trénerka očakáva dobrý zápas, v ktorom by sa mala ukázať vytrvalosť, dobrá obrana a herná kombinácia.

Trénerke držíme palce a prajeme veľa šťastia, trpezlivosti a splnených cieľov. 

 

-žž-